Het Berlotti verhaal

Het Berlotti verhaal begint ergens in de jaren 1980. Toen een zuinige Noord Brabantse (NL) veldrijder vond dat zijn fiets aan een opknapbeurt toe was. De lak was na zoveel jaren intensief gebruik nu wel erg versleten en eigenlijk was het frame toe aan een nieuw glimmend laklaagje.... Maar wat te doen als je een frame heb van een best duur merk en het origineel laten spuiten toch iets meer kost dan wat je er eigenlijk voor wilt uitgeven. Na enig wikken en wegen werd besloten het frame zelf dan maar te spuiten. Maar de ingewikkelde merkletters naspuiten lukte niet echt en men gaf de moed op.

"Dan maar een makkelijker na te maken merknaam erop !!" bleek nog niet eens zo'n slechte ingeving. En geïnspireerd door een fietsenhandelaar in de buurt (die ook zijn naam vervormde en tot een merknaam kwam) werd de naam 'Berlotti' gekozen. Deze eerste Berlotti was groen met stukken geel die rustig overliepen. Nu (jaren later) blijkt deze kleur ook Bianchi geïnspireerd te hebben getuige de fiets van Pantani en consorten.

Steeds meer werden 'oude' frames overgespoten en werd er de merknaam 'Berlotti' opgeplakt. Mensen langs de kant moedigden de renners die op een Berlotti reden voortaan aan met "Hup Berlotti" i.p.v. bij hun werkelijke naam.

Na wat experimenten met "Berlos" en "BerLeon" bracht Berlotti in 1990 het eerste wegframe op de markt. Het opvallende paarse frame bracht een geweldige respons. Dit stalen (jawel) frame was met zijn korte hart op hart maat van de wielen uitermate geschikt voor het rijden van de rondjes om de kerk.

Nadat de techniek het mogelijk had gemaakt om speciale stickers te kunnen laten maken, is het hard gegaan. Binnen 1 jaar tijd werd er officieel een Berlotti lettertype gekozen en werden alle nieuwe Berlotti's hiermee uitgerust. Verder werd een officieel logo gedeponeerd. Het typische (handgetekende) Belletje. Later werd de naam Berlotti op de frames gespoten om een perfecte lakresultaat te verkrijgen. In dat zelfde jaar is ook de kledinglijn ontstaan voor promotie doeleinden.

De grootste doorbraak echter voor de Berlotti industrie is wel de enorme vooruitgang die de laatste jaren gemaakt is in het TIG lassen van aluminium. Tegenwoordig wordt bijna elke Berlotti fiets vervaardigd uit hoogstaande kwaliteit Kinesis 7005 aluminium en zijn de lasrupsen perfect weggewerkt. Ook het werk dat Time heeft geleverd op het gebied van carbon voorvorken zorgde voor een ware boost voor Berlotti. Meer info hierover vindt u onder fabricage.

De laatste jaren profileert Berlotti zich vooral op de Weg-frames. Na een kort uitstapje naar het ATB-en wil men zich in de toekomst nog gaan toeleggen op speciale Tijdrit-frames en misschien zelf Baan-frames. Dit blijft echter een kwestie van tijd. Voorlopig wordt alle energie nog gestoken in de nieuwe collectie van het jaar 2000. Met de introductie van "WYWIWYG" (What You Want Is What You Get) hopen we een nog breder publiek te krijgen. Voor meer info over "wywiwyg" klik hier.