"Fijne Fiets....."

Vaak vinden mensen die iets serieuzer met fietsen bezig zijn dat die ene fiets net even lekkerder fietst dan die andere. Waarom ? Vaak kan op deze vraag geen antwoord worden gegeven. "Dat is gewoon zo" hoor je dan. Ook het verschil in 'fijne' fietsen is groot. De ene fiets gaat lekker strak door de bocht maar moet op de rechte stukken weer aan comfort inleveren, de andere fiets loopt wel lekker op de rechte stukken maar wil daarom ook rechtdoor waar de bestuurder wil afdraaien. De fiets stijver maken gaat ten koste van het gewicht en de fiets lichter maken gaat uiteraard dan ook ten koste van de stijfheid.

Deze problemen kunnen we bij Berlotti ook niet uit de wereld helpen. Wel kunnen we al onze kennis en onderzoekresultaten inzetten om deze problemen minder groot te maken. Bij Berlotti hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van geometrie en materiaalkeuze bij race-frames. Elk framemateriaal, of het nu hoogwaardig staal, aluminium, titanium of carbon is, heeft een geheel eigen karakter. De specifieke eigenschappen van elk materiaal worden gebruikt om een frame te bouwen dat perfect is aangepast aan het gebruiksdoel én de individuele smaak van de gebruiker. Het is immers duidelijk dat voor een wereldreis een totaal ander frame nodig is dan voor een tijdrit. De aluminium en titanium frames hebben een grote torsie- en bracketstijfheid en stabiliteit bij een uiterst laag gewicht. Elke trap is dus raak. Ideaal voor aanzetten, sprinten, klimmen en afdalen in situaties waarin elke seconde telt.

 

Aluminium.

Vanwege de goede eigenschappen van aluminium kiest Berlotti al jaren voor 100% Kynesis aluminium. Vroeger was aluminium 'lelijk'. Toen Cannondale in de jaren 1970 begon met het bouwen van aluminium race-frames vond niemand die lasrupsen mooi. Tegenwoordig zijn er mensen die aluminium frames kopen speciaal voor die lasrups. Voor de mensen die het nog steeds niet mooi vinden maar die wel van de prachtige eigenschappen van aluminium willen profiteren kunnen deze lasrupsen ook worden weggewerkt. Ook was het aluminium in de beginperiode niet zuiver genoeg. Dit leidde incidenteel nog wel eens tot scheurvorming of breuk. Tegenwoordig zijn legeringen ontdekt die perfect geschikt zijn voor de wielrennerij. Maar ook bij deze legeringen geld weer dat de verschillende materialen verschillende eigenschappen hebben. Voor meer informatie over het materiaalgebruik klik hier.

 

Berlotti aluminium frames.

Onze aluminium frames worden met behulp van de TIG lasmethode opgebouwd uit aluminium 7005 buizen. De voorvorken zijn gemaakt van carbon of aluminium 6061. De keuze voor deze materialen komt voort uit jarenlange ervaring en onderzoek. De oversized frames zijn bovendien heat treated en gepolijst. Losse frames worden geheel afgewerkt afgeleverd. Dit wil zeggen : Met netjes scherpe draad en afgevlakte delen voor b.v. balhoofd en trapas. Zoals al eerder genoemd hebben de aluminium frames hebben een grote torsie- en bracketstijfheid en stabiliteit bij een uiterst laag gewicht. Dit kan omdat aluminium makkelijk te vormen is (en moeilijk te vervormen !!). Door deze laatste eigenschap kan gemakkelijk een zo genaamde 'oversized' onderbuis worden toegepast welke voornamelijk zorg draagt voor de grote stijfheid. Bijna elke Berlotti heeft dan ook een oversized onderbuis.

 

Fotoimpressie van fabricageproces.

Hieronder volgt een fotoimpressie van de vervaardiging van een aluminium Berlotti.

Ten eerste worden de buizen geselecteerd door een werknemer van Kynesis. Vanwege te weinig kennis en te hoge kosten is besloten om in zee te gaan met de controle van Kynesis. In het verleden is gebleken dat dit goede resultaten geeft en we vertrouwen erop dat dit in de toekomst ook zo zal blijven. Tijdens deze selectie worden de buizen doorgemeten op holle ruimten en andere zwakke plekken. De machinale controle wordt in elk stadium nog eens extra visueel gecontroleerd. Zoals al eerder gezegd zijn er meerdere soorten legeringen. In deze fase wordt het aluminium ook gecontroleerd op de zuiverheid van de legering.

Na controle worden de buizen gevormd. Deze vorming gebeurd machinaal maar wordt na elke fase wederom visueel gecontroleerd.

 

 

 

Hier worden de buizen computergestuurd gesneden. Omdat de buizen vaak verschillend zijn van diameter zijn de aansluitingen zeer complex. Om de buizen perfect op elkaar aan te sluiten laten we de computer de hoek en straal van de uit te snijden pijp berekenen. Na berekening zorgt die zelfde computer ervoor dat de berekende gegevens in het snijdapparaat terecht komen en door een computergestuurde snijdinrichting op maat worden gemaakt.

 

 

 

 

 

Het lassen gebeurd nog met de hand. Geen enkele computer kan zien hoe het materiaal zich gedraagt tijdens het lassen. Geen enkele computer kan daarop inspelen en geen enkele ander apparaat kan de mens vervangen tijdens het lassen van frames. Op deze foto is een medewerker bezig om de achtervork 'rupsvrij' te maken. Deze schitterende afwerktechniek is een van de speerpunten van Berlotti. In de nieuwe frames is deze afwerking met een andere techniek voortgezet in de rest van het frame.

De Berlotti frames worden gelast door perfect opgeleide mensen die altijd voor 100% weten waar ze mee bezig zijn en pas tevreden zijn met een resultaat van meer dan perfect. Tenslotte is het de bedoeling dat U op deze frames gaat fietsen en ze bloot stelt aan uw enorme krachten. Om deze krachten op te vangen is niet alleen de buis maar vooral ook de aansluiten tussen de buizen zeer belangrijk !! De mensen die deze frames lassen hebben jaren ervaring en weten precies wat voor superkwaliteit Berlotti van ze verlangt. Elke medewerker die voor Berlotti werkt is zelf ook een fanatieke fietser en weet wat de wensen zijn van topsporters.

En zie daar..... Een schitterende Berlotti. Na de afwerking die U hebt opgegeven (bv wegwerken van lasrupsen, type voorvork enz.....) en natuurlijk na de behandelingen die de duurzaamheid van het frame verbeteren staat hier een Berlotti in volle glorie te pronken. Dit frame is een van de populairste van Berlotti. Het 7005 aluminium met oversized onderbuis, schitterend afgewerkte achterpatten, aluminium 6061 voorvork, overal netjes gelijmde nokjes, en zo kunnen we nog wel even door gaan.......... heeft Berlotti gemaakt tot wat het nu is : Een bedrijf dat hoogwaardige aluminium frames maakt voor een prijs die U in eerste instantie niet serieus zult nemen.